BAKIRKÖY İŞ HUKUKU AVUKATI
İşçi ücretlerini, çalışma koşullarını, işveren ile işçi ilişkilerini ve işçi sendikalarını kapsayan, bu alandaki konuları araştıran hukuk dalına İş Hukuku denir. En önemli görevi, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenlemektir.
İş hukuku alanında açılan davalar genellikle aşağıdaki gibidir;
- İşçi maaş, kıdem ve ihbar tazminatından doğan uyuşmazlıklar
- İşe iade davaları
- İş kazaları sonrası destek konusunda yaşanan uyuşmazlıklar
- İşçi hizmet tespiti
- Yurtdışı çalışmanın saptanması ve borçlanmalar
- Yurtdışı işe giriş tarihinin saptanması ve Türkiye'de geçerli sayılması için açılan davalar
İş Hukukunun Özellikleri
- İş hukukunda işveren tarafından işçinin emeğinin sömürülmemesi, hakkının ihlal edilmemesi için işçi haklarının korunması önceliklidir.
- Aksi sadece işçinin lehine kararlaştırılabilen nisbi emredici kurallar içerir. Örnek verecek olursak işçiye asgari ücretin altında ücret verilememesi gibi.
- İş hukuku çerçevesinde herhangi bir hükümle ilgili tereddüt yaşanması durumunda işçi lehine yorum getirilir.
- İş hukukunda işçinin kişiliğine öncelik verilir ve buna bağlı olarak hizmet sözleşmesi işveren ile işçi arasındaki karşılıklı edimlerin sorumluluklarına dayalı ilişkinin çerçevesini çizer.
- İşçiler, sendikalar aracılığıyla yönetime katılabilir.
- Özel hukuka ait kriterleri barındıran iş hukuku, işçi ve işverenin çalışma
- hayatında karşılıklı ilişkilerinin düzenlenmesinde devletin müdahalesinden dolayı karma hukuk özelliği taşır.
Bakırköy İş Mahkemesi Avukatları
İş mahkemesi, iş hukuku anlaşmazlıklarından kaynaklanan alacak, tazminat, tespit ve bunun gibi iş davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemesidir.
İş mahkemesinin görevleri şunlardır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.5):
- İşçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına iş mahkemesi bakmakla görevlidir. İşçiler haricinde gemi adamları ve gazetecilerin iş ilişkisi nedeniyle açtıkları her türlü dava hakkında yargılama yapma görevi de iş mahkemesine aittir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya Türkiye İş Kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklara, iş mahkemeleri bakmakla görevlidir (İdari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariçtir).
- Diğer özel kanunlar iş mahkemesini özellikle görevli kılmışsa, iş mahkemeleri bu özel kanunların verdiği görevleri de yerine getirmek zorundadır.