Terekenin Borca Batık Olması Nedeniyle Açılacak Hükmen Reddi Miras Davaları

Miras hukuku kapsamında en çok karşılaşılan dava türlerinden bir tanesi de hükmen reddi miras davalarıdır. Hükmen reddi miras davası, mirasçılar tarafından 3 aylık reddi miras davası açma süresi geçirildikten sonra murisin alacaklılarına karşı açılan ve murisin terekesinin borca batık olduğuna ilişkin bir dava türüdür.

Miras Nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para ve borç anlamına gelmektedir. 

Muris Nedir?

Vefat ederek miras bırakan kişiye "muris" denilmektedir.

Tereke Nedir?

Tereke, ölen bir kimsenin geriye bıraktığı tüm mal, mülk ve borca verilen isimdir.

Terekenin Borca Batık Olması Nedeniyle Açılacak Hükmen Reddi Miras Davası Ne Demektir?

Reddi miras, muristen kalan mirasın mirasçılar tarafından kabul edilmemesi demektir. Mirasçılar, reddi miras ile muristen kalan tüm mal varlığı ve tüm borçları kabul etmediklerini beyan ederler. Mirasın reddi 3 ay içerisinde yapılmaması durumunda ise mirasçılar mirası kabul etmiş sayılırlar. Fakat mirasın borca batık olduğu anlaşılırsa mirasın hükmen reddi söz konusu olabilmektedir.

Terekenin Borca Batık Olması Nedeniyle Açılacak Hükmen Reddi Miras Davasını Açma Süresi Nedir?

Medeni Kanun’un 605. maddesi uyarınca miras bırakan kişinin borca batıklığı açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras otomatik olarak reddedilmiş olacaktır. Medeni Kanun’un 605. maddesi uyarınca mirasın hükmen reddine dair açılacak davalar herhangi bir süreye bağlanmamıştır. Mirasın hükmen reddi davasının kabul edilmesinin en önemli koşulu ise, murisin vefat ettiği tarihte murisin borçlarının, tüm alacak ve malvarlığından fazla olması gerekir. Diğer bir değişle murisin ölüm tarihinde terekedeki pasiflerin (borçlarının), aktiflerden (malvarlığından) fazla olması durumunda, terekenin borca batık olacağından mirasın hükmen reddi ortaya çıkar. Murisin bıraktığı mirasın borca batık olduğunun resmen tespit edilmiş olması veya tespit edilebilir olması gerekir.

Terekenin Borca Batık Olması Nedeniyle Açılacak Hükmen Reddi Miras Davası Hangi Mahkemede ve Nerede Açılmalıdır?

Hükmen reddi miras davası, kural olarak tereke alacaklısı ya da alacaklıların yerleşim yerindeki görevli Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır.Hükmen reddi miras davası, kural olarak murisin tüm alacaklılarına karşı yöneltilmelidir. Şayet dava açma aşamasında murisin tüm alacaklıları tespit edilemiyorsa, öncelikle tespit edilebilen alacaklılara karşı dava yöneltilmeli ve sonrasında muristen alacaklı olduğu öğrenilen tüm alacaklılar davaya dahil edilmelilerdir.Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli nokta, hükmen reddi mirası açacak olan mirasçıların murisin terekesini kabul ettiklerine delalet eden davranışlardan kaçınmaları gerekmesidir. Zira, murisin terekesi üzerinde açık ya da zımni davranışlarıyla kabul eden mirasçıların hükmen reddi miras davası açma hakları ortadan kalkar. Örneğin, murisin taşınmazlarını satışa çıkarmak, murisin kiracısından kira tutarını tahsil etmek gibi eylemlerde bulunulması halinde bu mirasçıların murisin mirasını kabul ettikleri esas alınarak, açtıkları hükmen reddi miras davası reddedilecektir.Terekenin borca batık olması nedeniyle açılacak reddi miras davasıyla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Güncel Makaleler